SITE
Nieuws · 08 juli 2020

In dit nieuwsbericht delen we de veranderingen rondom het coronabeleid in Colombia. Kort nadat Nederland in een intelligente lockdown kwam te zitten, volgde de strenge lockdown in Colombia. Kinderen mochten niet meer naar school of naar ons Corjuconihuis en konden daar dus ook geen gezonde maaltijd meer ontvangen.

Om te voorkomen dat deze gezinnen zonder eten kwamen te zitten, riepen we de hulp van onze donateurs in. Dankzij die steun hebben we vele gezinnen van wekelijkse voedselpakketten kunnen voorzien. Het is werkelijk hartverwarmend geweest hoe men gehoor gaf aan onze oproep. Muchas gracias! 

Sinds 1 september is de lockdown opgeheven en mogen de kinderen weer naar het Corjuconihuis. Hier gaan we ze bijles geven en ze helpen om deze nare periode te verwerken door vooral ook lol te maken!

Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen school in colombia computeren colombia

Juli 2020: Lockdown in Colombia

Inmiddels is in Colombia al maandenlang sprake van een complete lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe strikte lockdown is wéér verlengd, ten minste tot 1 augustus. Mensen mogen nog steeds slechts een uur per dag naar buiten, op dagen die hen worden toegewezen op basis van het laatste cijfer van hun identiteitsbewijs. Voor de meeste volwassenen is dat een dag per week, sommigen mogen 2 dagen. Kinderen mogen 3 keer per week 1 uur naar buiten, onder begeleiding van een volwassene (die dus maar 1 toegewezen dag per week naar buiten mogen…).

De nijpende situatie zorgt er voor dat steeds minder mensen zich aan de maatregelen houden; ze kunnen haast niet anders dan de straat op gaan om een paar pesos te verdienen, omdat er anders gewoonweg geen geld is. NOS correspondent Marc Bessems legt in een video goed uit waarom het coronavirus zo hard kan toeslaan in landen zoals Colombia

Anders dan in Nederland, zullen veel kinderen een achterstand in hun schoolwerk hebben opgelopen. Ze hebben niet, zoals veel kinderen in ons land, een laptop waarmee ze online lessen konden volgen. Het enige wat ze tot nu toe feitelijk konden doen, was overleven…

Sommige kinderen zijn er emotioneel slecht aan toe. Die signalen ontvangen we van onze medewerkers als ze de kinderen even kunnen zien, zoals bij de overdracht van de voedselpakketten. Ze zeggen er niet veel over, maar dat de situatie thuis nu en dan bijna onhoudbaar is, is wel aan ze te merken. Zoals bij Samuel, van wie de moeder is overleden, en wiens vader werkloos is (en alcoholist). Hoe het er bij hem thuis aan toe gaat, daar denken we bijna liever niet aan…

September 2020: versoepelingen

Sinds 1 september is er geen strenge lockdown meer in Colombia. Wel is het zo dat kinderen nog niet naar school mogen. Dit betekent dat kinderen met een laptop of tablet virtuele lessen volgen. Veel kinderen hebben deze middelen niet en krijgen huiswerkopdrachten opgestuurd van school. Sommige kinderen zijn slecht te bereiken in deze moeilijke tijden, en dat baart ons grote zorgen.

 

Oktober 2020: Weer naar het Corjuconihuis!

Gelukkig zit er een stijgende lijn in de coronamaatregelen in Colombia! Een deel van de kinderen mag weer naar school en naar ons Corjuconihuis. De kinderen houden afstanden en hebben mondkapjes op. Kinderen die de virtuele lessen volgen mogen gebruikmaken van het computerlokaal. Dit is super goed nieuws en geeft weer hoop! We zullen de kinderen ondersteunen waar we kunnen, om deze moeilijke periode door te komen zonder nog verder achter te lopen op school.

 

Help de kinderen

We willen de kinderen helpen deze zware tijd door te komen en te verwerken. Dit gaan we doen door bijles te geven waar nodig, maar zeker ook door te zorgen voor plezier en ontspanning: als noodzakelijk tegenwicht tegen de sombere weken die ze achter de rug hebben.

En dat gaat lukken. Zeker weten. De kinderen zijn wel wat gewend aan ellende in hun leven. En wij zijn er klaar voor. Maar we hebben wél jouw hulp nodig om dit alles mogelijk te helpen maken!

We hebben geen idee hoe je ervoor staat, en wat je nu voor ze kunt missen, maar weet wel dat ook een kleine bijdrage voor de kinderen al een geweldige steun is. Dat laat ze weten dat wij, zo ver weg, ze niet zijn vergeten. Dat we er voor ze willen zijn. En dat we ze gunnen dat ze weer hard kunnen werken aan een toekomst, aan het ontsnappen aan armoede en ellende. Juist nu! Dat harde werken moeten ze natuurlijk zelf doen. Maar een extra steuntje in de rug d om weer op te starten na maanden van stilstand, hebben ze wel nodig! Geef daarom voor een kind als Samuel. Dan maken wij er samen met hen een mooie en opbouwende tijd van met het gezicht naar de toekomst! 

Delen op:

Meer Nieuws & Verhalen

Plan Padrino
08 februari 2021

Juconi heeft al een aantal jaar het financieel pleegouderplan ‘Plan Padrino’. Met dit financieel pleegouderplan, kunt u een kind een toekomst bieden met uitzicht op een baan en een volwaardige plek in de maatschappij, door middel van een maandelijkse gift van €28,75. Op dit moment staan er nog 15 kinderen op de wachtlijst voor een padrino.

Lees Verder
Handgemaakte mondkapjes
08 februari 2021

De moeders van onze kinderen in ons Corjuconihuis hebben mondkapjes voor u gemaakt! Van elk ontwerp is er maar 1 gemaakt. Voor slechts €10,- heeft u een uniek exemplaar en steunt u de moeders die door de pandemie minder inkomsten hebben.

Lees Verder
Studeren tijdens de lockdown
08 februari 2021

Dankzij het studiefonds van Juconi kunnen we een aantal talentvolle jongeren de kans bieden om een opleiding aan een vakschool, hogeschool of universiteit.

Lees Verder