SITE
Corjuconihuis · 22 juni 2020

2020 zou het jaar worden van ons 25-jarig jubileum, wat we al een beetje hadden ingeluid met een nieuw logo en nieuwe huisstijl. We hadden ons de viering van dit jubileum van onze stichting wel wat anders voorgesteld... In het eerste kwartaal van dit jaar waren we al druk bezig met het organiseren van een feestelijke benefietavond na de zomervakantie.

Maar toen was daar ‘corona’… Alle evenementen werden geannuleerd, zo ook het onze. Begrijpelijk, maar wat een teleurstelling! Uiteraard voelt het ook niet gepast om feest te vieren, nu ieders gezondheid prioriteit is. En, wat in het vat zit verzuurt niet. Ook volgend jaar kunnen we nog vieren dat we dit jaar 25 jaar bestaan! Om het nu helemaal geruisloos voorbij te laten gaan, dat vonden we wel wat jammer. We besloten daarom een uitgebreid nieuwsartikel te maken, waarin we u in vogelvlucht meenemen in de 25 jaar dat we bestaan. Misschien was u er zelfs al vanaf het begin bij? We laten u graag zien wat we in al die jaren met uw hulp hebben bereikt.

 

25 JAAR JUCONI

 

1995: START JUCONI In 1995 werd Stichting Hoop voor Straat- en Zwerfkinderen - Juconi opgericht. Vanuit Nederland werd een samenwerking met Juconi Mexico en Juconi Ecuador opgestart. Al snel werd besloten tot de oprichting van een opvanghuis, om ook daar hulp te bieden aan kinderen die op straat leven. In 1996 werd een pand betrokken in Las Delicias, een van de gevaarlijkste wijken in de stad Palmira, in het zuidwesten van Colombia.

 

1998: SCHOENMAKERIJ Om ouders de kans te geven om een stabiel inkomen te verdienen, werd een schoenenwerkplaat ingericht. Vanuit het opvanghuis werden de schoenen verkocht, voornamelijk aan omliggende bedrijven.

 

2000: NAAIATELIER Om de moeders van de kinderen van het Corjuconihuis te helpen bij het vinden van een vaste baan met een vast inkomen, zijn we destijds gestart met het faciliteren van een micro-empresa (minibedrijfje). In een korte tijd leerden ze een vak om zo vanuit huis te kunnen werken. Bij Corjuconi konden de moeders aan de slag in het naaiatelier, waar ze kleding leerden (ver)maken. Veel bedrijven meldden zich bij Corjuconi voor de productie van bedrijfskleding, waardoor er meteen al een hoop klanten waren! Nog steeds wordt het naaiatelier door een aantal moeders gebruikt om in hun inkomsten te voorzien.

 

2004: HOUTBEWERKING Niet alle kinderen kunnen naar de universiteit. Bij Corjuconi krijgen alle kinderen wel de mogelijkheid een vak aan te leren, zo ook houtbewerking. Vanaf een jaar of 14 mogen de jongens onder begeleiding naar het houtatelier, waar ze hout leren bewerken. In de meubelmakerij wordt er aandacht besteed aan het bewerken van verschillende houtsoorten waarmee vervolgens woonkamermeubels, eetkamerstoelen en tafels, bureaus, bedden, kozijnen, kasten, allerlei andere meubels en kunstwerken worden gemaakt.

 

2005: UITBREIDING KEUKEN In 2005 kregen we de mogelijkheid de kleine keuken waar dagelijks het ontbijt, de lunch en diverse tussendoortjes werden bereid, uit te breiden. Het keukenpersoneel kon daardoor een stuk efficiënter werken.

 

2007: TWEEDE VERDIEPING Het Corjuconihuis in Palmira Valle in Colombia heeft in 2007 een heel nieuwe verdieping gekregen. Dit was nodig vanwege ruimtegebrek. Het aantal kinderen dat dagelijk in het huis kon worden opgevangen werd daardoor uitgebreid van 60 naar 100 inderen per dag.

 

2009: SPORTVELD In 2009 kregen we de gelegenheid om braakliggend terrein achter het tehuis aan te kopen. Het terrein bood genoeg ruimte voor een sportveld, waarop de kinderen zouden kunnen basketballen, voetballen en spelen. Voor die tijd speelden de kinderen voornameklijk op de binnenplaats, maar dat zorgde voor geluidsoverlast bij de kinderen in de huiswerkklassen. Met de komst van het sportveld kregen de kinderen de gelegenheid om in een beschermde omgeving lekker te spelen en zich bezig te houden met hun grootste hobby: voetballen!

 

2013: UITBREIDING COMPUTERRUIMTE In de afgelopen jaren waren er langzaamaan een paar computers aangeschaft waar de kinderen hun huiswerk op konden maken. Maar dat waren er te weinig voor het aantal kinderen dat dagelijks rondliep in het opvanghuis. We hebben in 2013 de computerruimte uit kunnen breiden, samen met nieuwe computertafels zodat kinderen niet lang op hun beurt hoeven te wachten en rustig hun huiswerk kunnen maken.

 

2016: OVERKAPPING SPORTVELD Het klimaat van Colombia is warm, maar kent ook zeer natte perioden. Hevige regenval zorgt ervoor dat de kinderen geen gebruik konden maken van het sportveld, omdat ze dan kleddernat zouden worden. We hebben het sportveld daarom voorzien van een overkapping, waardoor de kinderen weer lekker droog konden sporten.

 

2020/2021: RENOVATIE COMPUTERRUIMTE Voor 2020 bestaat het plan om de computerruimte te renoveren. Het warme klimaat van Palmira, maakt dat het in de computerruimtes erg warm wordt. Computers zijn daar niet altijd goed tegen bestand, en dus zijn er een paar niet meer bruikbaar. Met de aanschaf van airco en het vervangen van een aantal computers, zorgen we ervoor dat de computerruimte weer een aangename ruimte wordt waar de kinderen in alle rust hun huiswerk kunnen maken.

Delen op:

Meer Nieuws & Verhalen

Plan Padrino
08 februari 2021

Juconi heeft al een aantal jaar het financieel pleegouderplan ‘Plan Padrino’. Met dit financieel pleegouderplan, kunt u een kind een toekomst bieden met uitzicht op een baan en een volwaardige plek in de maatschappij, door middel van een maandelijkse gift van €28,75. Op dit moment staan er nog 15 kinderen op de wachtlijst voor een padrino.

Lees Verder
Handgemaakte mondkapjes
08 februari 2021

De moeders van onze kinderen in ons Corjuconihuis hebben mondkapjes voor u gemaakt! Van elk ontwerp is er maar 1 gemaakt. Voor slechts €10,- heeft u een uniek exemplaar en steunt u de moeders die door de pandemie minder inkomsten hebben.

Lees Verder
Studeren tijdens de lockdown
08 februari 2021

Dankzij het studiefonds van Juconi kunnen we een aantal talentvolle jongeren de kans bieden om een opleiding aan een vakschool, hogeschool of universiteit.

Lees Verder