SITE

Mexico, officieel de Verenigde Mexicaanse Staten, ligt in Noord-Amerika en grenst aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala. De officiële taal die gesproken wordt is Spaans en het land heeft meer dan 129 miljoen inwoners. Mexico is een zeer groot land, ongeveer 50x zo groot als Nederland!

Het land kent een lange geschiedenis en is bewoond door vele volkeren. Zij hebben veel culturele sporen achtergelaten. Daarnaast kent het een divers landschap, mooie natuur, nationale parken en talloze badplaatsen. Net als andere landen in Latijns-Amerika, heeft Mexico ook minder mooie kanten. Zoals ongelijkheid, armoede, drugshandel en geweld.

Juconi Nederland is voornamelijk actief in Colombia, maar zet zich ook projectmatig in voor straat- en zwerfkinderen in Mexico. Samen met betrouwbare lokale partners werken we aan een eerlijke en hoopvolle toekomst voor deze kinderen!

Mexico

Armoede

In Mexico is er een grote kloof tussen arm en rijk. Van de 129 miljoen inwoners die Mexico  telt, leeft 40% onder de armoedegrens en 17,6% leeft in extreme armoede. Alleen in Mexico zijn al miljoenen straatkinderen. Van alle 44 miljoen kinderen, zijn er 12 miljoen die niet meer bij familie leven. De helft daarvan leeft in tehuizen van de staat, kerk of in particuliere instellingen. De andere 6 miljoen leven op straat. Deze aantallen klinken onwerkelijk, maar zijn de harde realiteit. Straatkinderen gaan dagelijks de gevaarlijke en drukke straten op om onder andere ruiten te wassen of kauwgom te verkopen. Zo proberen ze wat geld bij elkaar te sparen om te kunnen overleven. De kans is groot dat ze uiteindelijk in de criminaliteit terecht komen, kans op een eerlijke en hoopvolle toekomst hebben ze namelijk niet.

 

Criminaliteit 

Zoals in de meeste landen in Latijns-Amerika, zijn criminaliteit en armoede de grootste problemen. Voornamelijk in de steden, in het noorden en het westen van Mexico is criminaliteit in grote mate aanwezig. Mexico is een van de belangrijkste doorvoerlanden voor drugs, in het noorden zijn erg veel drugsbendes. De drugshandel heeft veel corruptie, geweld en afrekeningen als gevolg. Echter is drugshandel en criminaliteit niet door heel het land een probleem. Op het schiereiland Yucatan is er zelden spraken van druggerelateerde criminaliteit. Dit is dan ook de plek waar veel toeristen komen.

Delen op: