SITE
Nieuws · 08 juli 2020

Kort nadat Nederland in een intelligente lockdown kwam te zitten, volgde de strenge lockdown in Colombia. Kinderen mochten niet meer naar school of naar ons Corjuconihuis en konden daar dus ook geen gezonde maaltijd meer ontvangen. Om te voorkomen dat deze gezinnen zonder eten kwamen te zitten, riepen we de hulp van onze donateurs in. Dankzij die steun hebben we vele gezinnen van wekelijkse voedselpakketten kunnen voorzien. Het is werkelijk hartverwarmend geweest hoe men gehoor gaf aan onze oproep. Muchas gracias! 

Helaas stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus nog steeds snel in Colombia, met meer dan 2.000 nieuwe gevallen per dag. Op dit moment is 90 procent van de ziekenhuisbedden op de intensive care bezet. Om die reden is er opnieuw een strenge lockdown ingevoegd in Colombia.

Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen Vanwege de corona-crisis deelt Juconi voedselpakketten uit bij de gezinnen

Waar staan we nu?

Inmiddels is in Colombia al maandenlang sprake van een complete lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe strikte lockdown is wéér verlengd, ten minste tot 1 augustus. Mensen mogen nog steeds slechts een uur per dag naar buiten, op dagen die hen worden toegewezen op basis van het laatste cijfer van hun identiteitsbewijs. Voor de meeste volwassenen is dat een dag per week, sommigen mogen 2 dagen. Kinderen mogen 3 keer per week 1 uur naar buiten, onder begeleiding van een volwassene (die dus maar 1 toegewezen dag per week naar buiten mogen…).

De nijpende situatie zorgt er voor dat steeds minder mensen zich aan de maatregelen houden; ze kunnen haast niet anders dan de straat op gaan om een paar pesos te verdienen, omdat er anders gewoonweg geen geld is. NOS correspondent Marc Bessems legt in een video goed uit waarom het coronavirus zo hard kan toeslaan in landen zoals Colombia

De verwachting is dat de kinderen binnenkort eindelijk weer naar ons opvanghuis mogen komen. En weer naar school kunnen. Wat zullen we blij zijn ze weer gezond en wel te mogen begroeten. Ook al kunnen we  ze dan nog niet echt in onze armen sluiten… wat we natuurlijk het liefste zouden doen!

Maar, anders dan in Nederland, zullen veel kinderen een achterstand in hun schoolwerk hebben opgelopen. Ze hebben niet, zoals veel kinderen in ons land, een laptop waarmee ze online lessen konden volgen. Het enige wat ze tot nu toe feitelijk konden doen, was overleven…

Sommige kinderen zijn er emotioneel slecht aan toe. Die signalen ontvangen we van onze medewerkers als ze de kinderen even kunnen zien, zoals bij de overdracht van de voedselpakketten. Ze zeggen er niet veel over, maar dat de situatie thuis nu en dan bijna onhoudbaar is, is wel aan ze te merken. Zoals bij Samuel, van wie de moeder is overleden, en wiens vader werkloos is (en alcoholist). Hoe het er bij hem thuis aan toe gaat, daar denken we bijna liever niet aan…

Wat is er nu nodig?

Zodra het weer kan, en dat kan niet lang meer duren, willen we graag samen met Samuel en de andere kinderen weer werken aan hun toekomst. Daarvoor is nodig dat ze de nare tijd kunnen verwerken en achter zich kunnen laten, zich weer gaan focussen op school, en dat we ze bijlessen geven waar nodig. Maar ook, dat we zorgen voor plezier en ontspanning: als noodzakelijk tegenwicht tegen de sombere weken die ze achter de rug hebben.

Dit alles is enorm belangrijk. Het ene is niet belangrijker dan het andere. Het is juist de mix van emotionele verwerking, bijles en plezier waarmee we ze weer ‘back on track’ willen krijgen! En dat gaat lukken. Zeker weten. De kinderen zijn wel wat gewend aan ellende in hun leven. En wij zijn er klaar voor. We hebben ons genoeg kunnen voorbereiden op de komst van de kinderen onder de nieuwe coronamaatregelen.  Maar we hebben wél uw hulp nodig om dit alles mogelijk te helpen maken!

We hebben geen idee hoe u ervoor staat, en wat u nu voor ze kunt missen, maar weet wel dat ook een kleine bijdrage voor de kinderen al een geweldige steun is. Dat laat ze weten dat wij hier, zo ver weg, ze niet zijn vergeten. Dat we er voor ze willen zijn. En dat we ze gunnen dat ze weer hard kunnen werken aan een toekomst, aan het ontsnappen aan armoede en ellende. Juist nu! Dat harde werken moeten ze natuurlijk zelf doen. Maar een extra steuntje in de rug deze zomer, om weer op te starten na maanden van stilstand, hebben ze wel nodig! Geef daarom voor een kind als Samuel. Dan maken wij er samen met hen een mooie en opbouwende tijd van met het gezicht naar de toekomst! 

Delen op:

Meer Nieuws & Verhalen

25-jarig jubileum Juconi
22 juni 2020

Juconi is opgericht op 25 juli 1995. Dit betekent dat we dit jaar 25 jaar bestaan. Helaas gaat onze feestelijke benefietavond niet door, maar we willen u toch even meenemen in de 25 jaar dat we bestaan. Bekijk wat we in al die jaren met uw hulp hebben bereikt.

Lees Verder
Hulp voor Colombiaanse kinderen tijdens corona
05 mei 2020

Door deze crisis weten we dat solidariteit met elkaar in het leven het allerbelangrijkste is. Laten we daarom samen een arm om de straatkinderen in Colombia heen slaan. Ze hebben je nodig! Juist nu.

Lees Verder
De coronacrisis raakt ook Colombia
21 april 2020

De coronacrisis raakt ook Colombia. Het land is inmiddels een paar weken in een lockdown, die zal duren tot en met (minimaal) 27 april. De kinderen kunnen al die tijd niet naar ons opvanghuis komen en zijn aangewezen op ‘thuis’. En ik hoef vast niet uit te leggen dat dat geen ideale plek is voor ze.

Lees Verder